Milí členové ZO, 6. srpna vám na e-mail přišel rozpis záloh, které je potřeba uhradit nejpozději do začátku listopadu.

Dobrodružství na Zaječí hoře
19. 8. 2024

Jak dopadlo dobrodružství Zaječí hory

Projekt naučné stezky sv. Antoníčka má hotovou průvodní a technickou zprávu se studií, jak by stezka mohla vypadat. Ačkoliv je stezka zatím jen na papíře, už letos na jejím místě probíhal přírodovědný dobrodružný program.

Celé jaro jste mohli dostávat pracovní listy. Stačilo se přihlásit do programu "Kdo jsem?". Pokud jste tak učinili, vydali jste se pod vedením zahrádkářů ze ZO Zaječí hora 1 na dobrodružnou cestu na místě připravované naučné stezky sv. Antoníčka. Dobrodružství Zaječí hory začalo v březnu na Zahradě 5 elementů naproti lesnímu hřišti pro Lesnou a Královo Pole, kde byl projekt zahájen naší paní starostkou Králova Pole Andreou Pazderovou a panem místostarostou Martinem Glogarem. Do projektu Kdo jsem? Kdo tu bydlí? se přihlásili rodiny, neformální skupiny i mateřská škola.

V březnu jsme společně zkoumali stromy a keře, tedy lesy v okolí hory. Věděli jste, že horu obklopují městské lesy a z druhé poloviny školní lesy? V dubnu jsme se byli podívat u jezírek na Zaječím potoce na obojživelníky a v květnu jsme zkoumali plazy. Pulci byli moc roztomilí a dali se pozorovat až do června, kdy se z velkých pulců staly malé roztomilé žabičky. Pracovní listy i pozorování jste si tak mohli doplnit ještě i v červnu, kdy byl projekt ukončen a tituly rozdány. Ačkoliv šlo o získání hned 4 titulů – největšího vědce Zaječí hory, nejúspěšnějšího lovce Zaječí hory, nejzapálenějšího historika Zaječí hory, nejlepšího venkovního umělce Zaječí hory, všechny tituly posbíral úžasný tým Sonafity. Moc gratulujeme!

V rámci projektu jsme mapovali živočichy s aplikací iNaturalist, která vám pomůže i když přesně netušíte, co jste to fotoaparátem ulovili. Užili jsme si i venkovní tvoření. Ačkoliv byla díla dočasná a dnes už si je asi neprohlédnete, víme, kde byla. Máme je zaznamenána ve společné mapě, kterou budeme dál rozšiřovat. Takže pokud vás láká venkovní umění neboli land art, přidejte se! Pojďme společně budovat úchvatnou proměňující se venkovní galerii.

Pokud jste projekt nestihli, nezoufejte a připravte se na jaro, kdy bude zahájen druhý ročník. Věříme, že tentokrát už i se stezkou sv. Antoníčka.

← Všechny články