Milí členové ZO, 6. srpna vám na e-mail přišel rozpis záloh, které je potřeba uhradit nejpozději do začátku listopadu.

Dívka v růzovém tričku na trávě
21. 5. 2024

Aktuální program na Zahradě 5 elementů

Zahrada 5 elementů nabízí jednorázové i dlouhodobé programy pro školky, školy i zájmové skupiny. Programy jsou zaměřené na poznávání Zaječí hory, zdejší fauny i flóry ale také na zahradničení.

Kdo jsem?

Program pro mateřské a základní školy Kdy: Březen – červen dle vašich možností Kde: V údolí sv. Antoníčka Cena: Zdarma

Cílem projektu "Kdo jsem?" je přiblížit dětem přírodu, kterou mají přímo za domem. Tento program probíhá v místě budoucí naučné stezky sv. Antoníčka, která je součástí participativního rozpočtu města Brna.

Program můžete absolvovat kdykoliv v období od března do června. Stačí si vyzvednout pracovní listy v Knihovně Jiřího Mahena v Brně na Lesné nebo si o ně napsat e-mailem. Poté se můžete s dětmi vydat na dobrodružnou výpravu okolo Zaječí hory a plnit různé úkoly.

Každý měsíc obdržíte nový pracovní list. V červnu pak oceníme nejúspěšnější účastníky tituly jako největší vědec Zaječí hory, nejúspěšnější lovec Zaječí hory, nejzapálenější historik Zaječí hory a nejlepší venkovní umělec Zaječí hory. Připojte se k nám a objevujte krásy místní přírody!


Knihovna v Zahradě 5 elementů aneb čteme si venku

Program pro děti od 4 do 7 let Kdy: 19. června od 15 hodin Kde: Zahrada 5 elementů Cena: Zdarma

Kdo si chce poslechnout pohádku? Kdo pozná všechny kouzelné bylinky? Čtení pro děti od 4 do 7 let v doprovodu rodičů. Čtení se koná za každého počasí. Akce ve spolupráci s Knihovnou Jiřího Mahena.


Tajemství bylinek

Program pro mateřské školy a 1. stupeň základních škol Délka: 2 hodiny Kde: Zahrada 5 elementů Cena: 130 Kč za dítě

Dopřejte svým dětem jedinečný zážitek v Zahradě 5 elementů, kde se ponoří do světa bylinek. Během dvou hodin se děti naučí poznávat různé druhy bylinek, které rostou divoce nebo na speciálních bylinkových terasách. Program je doplněn zábavnými hrami, které usnadní zapamatování názvů bylinek. Děti si bylinky nejen prohlédnou, ale také očichají a ochutnají. Prakticky si vyzkouší sběr aktuálně dostupných bylinek a společně je uloží do solární sušičky. Na závěr si děti připraví vlastní bylinkový čaj, který si mohou vzít domů. Přijďte se přesvědčit, jak zábavné a poučné může být objevování přírody!


Patron semínek

Program pro mateřské a základní školy Kdy: Duben – listopad Kde: Slavnostní zahájení na zahradě a ukončení v knihovně, jinak dle vašich možností u vás Cena: Zdarma

Cílem tohoto celorepublikového projektu, který zaštiťuje spolek Semínkovna, z.s., je hravou formou ukázat odkud pocházejí semínka, kolik fazolí získáme, když jednu zasadíme, a jak vypadá proces klíčení, růstu a kvetení rostlin.

Projekt slavnostně zahájil pan starosta Brna-severu Martin Maleček a zakladatelka spolku Semínkovna, z.s. Klára Hrdá v neděli 21. dubna na Zahradě 5 elementů. Děti si odnesou semínka fazolí nebo afrikánů s deníčky patronů semínek a vyrobí si semínkovou bombu.

Semínka mohou děti vysít na zahradě, na balkoně nebo si s rodiči mohou adoptovat silniční zeleň. V listopadu se společně sejdeme v Knihovně Jiřího Mahena v Brně na Lesné, kde sklizená semínka zvážíme, rozdáme dětem diplomy patronů semínek, doplníme semínkovny na další sezónu a z fazolí si pak děti doma mohou připravit večeři.


Luční království broučků a motýlů

Program pro mateřské školy a 1. stupeň základních škol Délka: 2 hodiny Kde: Zahrada 5 elementů Cena: 130 Kč za dítě

Děti se ponoří do úžasného světa brouků a motýlů, který na ně čeká na zahradě. Ukážeme si, kde tito malí tvorové žijí a co mají rádi k jídlu. Na zahradě máme broukoviště, čmelíny i úl, které společně prozkoumáme. Dozvíme se více o životě motýlů, připravíme pro ně hostinu a než se do ní pustí, zahrajeme si zábavné hry na toto téma.

Pokud nás navštívíte mimo období, kdy jsou motýli aktivní, zaměříme se na další obyvatele louky – od květin přes brouky až po žížaly. Každé dítě si odnese omalovánky, které může vymalovat doma nebo ve školce/škole. Přijďte za námi a objevte tajemství lučního království plného malých dobrodružství!


Komentovaná prohlídka

Program pro 2. stupeň základních škol a střední školy Délka: 1 – 2 hodiny Kde: Zahrada 5 elementů Cena: 130 Kč za dítě

Program dle domluvy a vašich požadavků.


Pro více informací a přihlášení navštivte stránky Zahrady 5 elementů.

← Všechny články